13 feb 2024

U proteklim danima pod vodstvom stručnjaka iz kompanije Sipoc d.o.o. Sarajevo uspješno smo završili pripremnu fazu edukacije na temu: “Lean mindset”, optimizacije proizvodnih procesa i zahtjeva digitalne transformacije.

– Cjelokupna edukacija organizirana je kroz nekoliko faza. Pripremna faza, koja je obuhvatila teorijski segment, fokusirala se na identifikaciju potencijala za optimizaciju proizvodnje, analizu timskih i ličnih karakteristika srednjeg menadžmenta, definiranje koraka za početak mjerenja radnih procesa te rezultata unutar proizvodnje, kao i prepoznavanje procesnih gubitaka s ciljem njihove optimizacije. Važno je naglasiti da pripremna faza predstavlja tek uvod u širu transformaciju i digitalizaciju proizvodnih procesa, izjavio je Edis Lović.

Već od ove sedmice, Lović & Co započinje sljedeću fazu, koja obuhvata dubinsku analizu radnih procesa, reorganizaciju, evidentiranje koraka u radu te normiranje radnih mjesta. Kroz naredne mjesece, osim što ćemo značajno ubrzati proizvodne procese, postićemo i bolju kontrolu unutar proizvodnje.

U konačnici, očekuje nas preciznije praćenje svih procesa, kalkulacija proizvoda i sličnih elemenata.

U nekoj daljoj i budućoj viziji, planiramo potpuno digitalizirati proizvodnju primjenom najsavremenijih metoda praćenja, uključujući upotrebu digitalne tehnologije na samim mašinama i detaljno izvještavanje o svakom koraku u procesu. Ova inicijativa će dodatno unaprijediti efikasnost, transparentnost i kontrolu, postavljajući nas korak ispred u industriji.