25 jun 2021

Najvažniji cilj koji smo u protekloj godini u firmi Lović & CO zadali bio je da zadržimo pozitivno poslovanje, zadržimo sve uposlenike, izmirimo sve redovne obaveze, te da uspješno savladamo sve poteškoće koje je pandemija donijela. U tome smo uspjeli, te smo 2020. godine uspjelizavršiti jedan novi objekat u koji smo preselili komplet proizvodnju metalnih ormara, te kupili nove savremenije mašine sa kojima su poboljšali kvalitet svojih proizvoda.

Ova godina za nas je počela i više nego dobro. Od početka 2021. zaposlili smo 15 novih zaposlenika, tako da ih sada imamo 65. Otvorili su nam se novi projekti širom Bosne i Hercegovine i Evropske unije, novih kupaca je svakim danom sve više, te se nadam da će ova godina i u nastavku biti dobra kao i do sada“, istakao je Edis Lović.

Kompanija Lović & CO do sada je radila na više značajnih projekata, te su za sve godine poslovanja uspjeli ostvariti dobru i korektnu saradnju sa velikim brojem domaćih firmi. Osim projekata koje smo radili na domaćem tržištu i sa domaćim kompanijama, kao značajne Lović je istakao i projekte sa poslovnim partnerima iz Holandije i Njemačke. Proteklih pet godina njihovi proizvodi našli su svoje mjesto na tržištu Hrvatske, Crne Gore, Holandije, Njemačke i Austrije, te su zbog toga i više nego zadovoljni. Od ove godine očekuju da bude za njih najuspješnija do sada.

Osim 15 radnika koje smo do sada ove godine zaposlili, mislim da će se taj broj povećavati kako vrijeme bude odmicalo. Također, izvršili smo kupovinu i narudžbu jedne nove mašine, koja je do sada naša najveća investicija u pojedinačnoj opremi. U pitanju je mašina TwinMatic, švicarskog proizvođača Jorns. Vrijednost mašine je preko 350.000 eura i jedna je od najmodernijih limarskih mašina na našim prostorima. Isporuku i puštanje u rad te mašine očekujemo u naredna dva mjeseca“, kazao je Lović.

Kao neke od glavnih projekata za ovu godinu, Lović je istakao SIKA tehnologije i sisteme za ravne krovove, što je nešto novo iz njihove ponude. S obzirom na to da, dodao je, imaju iskustva „na krovu“ još od devedesetih godina, pored limenih krovova, sada vrše nabavku i ugadnju SIKA folija i sistema za ravne krovove (zeleni krov, pločasti i slično).

U sektoru metalnih ormara i metalne galanterije također ima novosti, te dosta novih proizvoda. Posljednji jako bitan je i prva garaža za biciklo u BiH. Garaže su namijenjene za tržište EU, ali naravno kao prva napravljena u BiH, može se već sada naći u svim prodavicama bicikala u BiH. Uskoro još dosta zanimljivih proizvoda se može očekivati iz našeg asortimana, ali ne bi sad puno o njima, jer je dosta njih još uvijek u pripremnoj fazi. Uz sve nove investicije i proizvode, bitno je napomenuti implementaciju ISO 9001 standarda. Na implementaciju ISO standarda smo se odučili iz nekoliko razloga, a kao osnovni je svakako poboljšanje kvaliteta proizvoda, te samog sistema poslovanja. Sa implementacijom ISO standardna smo već krenuli, te u narednim mjesecima očekujemo i certifikat izdat od Njemačke kompnanije za certificiranje TÜV SÜD“, kaže Lović.

Firma Lović & Co pod ovim imenom postoji od 1997. godine, iako je njihov početak bio dosta prije samog rata i raspada bivše Jugoslavije. Danas je njihovo poslovanje odvojeno u dva sekora. Prvi i onaj po čemu su najviše prepoznatljivi su limeni krovovi i kompletna limarska galanterija. Proizvodnja, prodaja i montaža svih vrsta limenih krovova je naša osnovna branša.

Drugi sektor je proizvodnja i prodaja svih vrsta metalnih ormara i metalne galanterije. Njihovi standardni proizvodi su ormari za hidrante, struju, grijanje, metalne police, kolica i paneli za alat, razni manji PTT ormari itd. Razne metalne ormare, i metalne komponenta rade po narudžbi, uglavnom za zemlje EU.